Ripoll reuneix una seixantena d’especialistes en art romànic per debatre sobre la Portalada del Monestir

Ripoll reuneix una seixantena d’especialistes en art romànic per debatre sobre la Portalada del Monestir

Del 16 al 19 d’octubre, una seixantena d’especialistes mundials en art romànic es reuniran a la Ripoll per debatre entorn de la Portalada del Monestir de Santa Maria de Ripoll. Es tracta del Simpòsium Internacional sobre la Portalada del Monestir de Ripoll: creació, conservació i recuperació, organitzat pel Patronat del Monestir de Santa Maria de Ripoll -que està integrat pel Bisbat de Vic, l’Ajuntament de Ripoll, la Diputació de Girona i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya- en col·laboració amb el Centre d’Estudis Comarcals del Ripollès i el MNAC.

Amb el Simpòsium, el Patronat vol presentar les darreres investigacions històrico-artístiques nacionals i internacionals sobre la Portalada per reflexionar sobre aquest monument cabdal del romànic europeu, amb l’objectiu d’avançar en un coneixement global que serveixi de marc per a actuacions futures, en un moment en què es pretén assolir la declaració de Patrimoni de la Humanitat per part de la UNESCO.

La sessió inaugural del Simpòsium es farà el proper dimecres 16 d’octubre a les 5 de la tarda al Monestir de Santa Maria de Ripoll i comptarà amb la presència i intervenció del conseller de Cultura, Ferran Mascarell. A continuació, es pronunciaran les dues primeres ponències orientades en posar en valor la dimensió internacional de la Portalada. Així mateix, la sessió del dijous està destinada a estudiar els aspectes de la creació de la Portalada; la del divendres, a la conservació; i la sessió de dissabte està centrada en aspectes relacionats amb la seva recuperació. Les activitats centrals es faran a la Sala d’Actes Marià Font, a la plaça de la Lira i, a banda del programa oficial, també s’han organitzat una sèrie d’activitats i actes complementaris.

La organització, per tal de promocionar el Simpòsium entre els veïns de Ripoll, ha publicat a la xarxa una sèrie de càpsules de vídeo que reprodueix converses sobre la Portalada entre alguns ciutadans.

Descarrega’t el programa