La figura de Ramon Casanova arriba ara a Campdevànol

La figura de Ramon Casanova arriba ara a Campdevànol

Després de l’èxit aconseguit a Ripoll i al Palau Robert de Barcelona, l’exposició que es va presentar com a tret de sortida de la Capitalitat de la Cultura Catalana de Ripoll, «Ramon Casanova i Danés. “El Boig de l’Hispano” 1892/1968» aterra a la Sala El Molí de Campdevànol i es pot visitar del 6  al 30 de setembre.

La inauguració oficial de la mostra es va fer ahir a les 19.00h i va comptar amb la presència del delegat del Govern a Girona, Eudald Casadesús; l’alcalde de Campdevànol, Joan Manso; el comissari de l’exposició, Pere Jordi Piella; i la historiadora i documentalista de l’exposició, Olga Camps; entre d’altres representants del món polític, social i cultural del Ripollès. També es va presentar públicament un segell, un punt de llibre i un sobre dedicat a Ramon Casanova, que ha estat editat gràcies a la tasca i la col·laboració del Cercle Filatèlic i Numismàtic de Ripoll.

Ramon Casanova i Danés (Campdevànol, 1892), conegut com ‘El boig de la Hispano’, ha estat un dels personatges més rellevants de la història recent de Ripoll. Casanova va contribuir a transformar la fraga familiar tradicional en una gran empresa metal·lúrgica, l’actual Comforsa, i va instal·lar a Ripoll la secció de forja de la Hispano-Suïssa. Però aquest home, avançat al seu temps, emprenedor i inventor alhora, es dedicava durant el seu temps lliure a trobar la manera de millorar el rendiment dels motors de reacció ja existents fins a crear i patentar l’estatoreactor (1917), molts anys abans que els alemanys fessin servir aquest sistema de propulsió per les seves bombes volants V1.

No obstant, la seva figura no és massa coneguda a Catalunya i amb motiu de la Capitalitat de la Cultura Catalana s’ha pretès reivindicar la seva figura amb aquesta exposició. La mostra és itinerant amb l’objectiu de donar a conèixer la figura de Ramon Casanova més enllà del Ripollès, per aquest motiu també es presentarà, a més del Palau Robert, al Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Terrassa, i a la Casa de Cultura de Girona.