«La Portalada de Ripoll candidata a ser Patrimoni Mundial»

«La Portalada de Ripoll candidata a ser Patrimoni Mundial»

La periodista i gestora cultural M. Carme Polo defensa la Portalada del Monestir de Ripoll com a Patrimoni Mundial

Butaca_MC_Polo

M. Carme Polo,
Periodista, especialista en gestió cultural

Existeixen llocs en el món d’un valor tan extraordinari que no són solament importants per a cada país en particular, sinó per a la pròpia humanitat. I per aquest motiu la UNESCO, l’organització de les Nacions Unides per a la Educació, la Ciència i la Cultura, ha escollit una selecció dels més representatius que es recullen en la Llista del Patrimoni Mundial.

Va ser a començament dels anys setanta quan la protecció de les grans obres de la cultura i la de la natura va adquirir una dimensió internacional. La UNESCO acabava de llençar una campanya internacional per a salvar els monuments de Núbia, a Egipte, de ser inundats per la construcció de la presa d’Assuan. L’any 1972 aquesta organització va crear la Convenció del Patrimoni Mundial, amb l’objectiu de protegir els béns que es poden considerar que tenen un valor excepcional universal i per tal d’identificar-los va establir la Llista del Patrimoni Mundial.

Cada país demana a la UNESCO d’incloure aquells llocs que considera únics i molt especials per a tota la Humanitat. Ara, Ripoll i Catalunya, han encetat el camí que ha de portar la Portalada de Ripoll, a ser considerada un Patrimoni Mundial. El camí serà llarg i difícil, doncs caldrà demostrar que la Portalada és universal i excepcional. I a més, que és autèntica malgrat les agressions i danys que ha patit.

Estem treballant en els arguments amb els que defensarem la candidatura de la Portalada com a Patrimoni Mundial i que , actualment podríem centrar en tres:

  • La Portalada del monestir de Ripoll constitueix un testimoni únic d’una tradició cultural que és va desenvolupar a Europa al llarg del segle XI fins a mitjans del segle XIII, l’art romànic, i que a Espanya va entrar per Catalunya, essent el Monestir de Ripoll, un referent excepcional com a primera obra romànica que es bastia a la Península.
  • En la portada es troba el programa iconogràfic més complet de l’època i, a més d’aportar un testimoni únic d’aquells segles d’esplendor de l’art romànic, el conjunt de la portada mostra un model triomfal tal i com es presenta en els arcs de triomf de l’antiguitat que, de ben segur, es van transmetre mitjançant les miniatures carolíngies.
  • Ripoll, amb l’antic monestir i l’església abacial de Santa Maria, on està ubicada la Portalada romànica, constitueixen un testimoni excepcional d’un intercanvi d’influències considerable durant l’època medieval, quan l’art romànic s’estenia per Europa.

Estem convençuts que Ripoll i la seva magnífica Portalada és un d’aquests llocs del món d’un valor tan extraordinari, que no és solament important pel seu país en particular, sinó per a la pròpia humanitat.  Una aspiració que comptem aconseguir amb el recolzament de tot un poble i dels estudiosos de la Portalada que segueixen desvetllant les incògnites que amaga aquest monument.