Modest Moreno presenta l’estudi sobre els tocs de campanes del Monestir de Ripoll

Modest Moreno presenta l’estudi sobre els tocs de campanes del Monestir de Ripoll

L’organista ripollès Modest Moreno i Morera, va presentar aquest passat diumenge 26 de maig, la monografia «Les campanes del Reial Monestir de Santa Maria de Ripoll. Una aproximació musical», al claustre del Monestir de Santa Maria de Ripoll. Durant l’acte, presentat pel filòleg i poeta Ramon Alabau i Selva, els assistents van poder escoltar els principals tocs de campanes del Monestir de Ripoll:

Campanes colpejades. Carolina (DO), Maria Teresia (MI), Sant Pere (SOL), Montserrat (LA), Abat Oliba (Do) i les campanes del claustre. Cada una de les campanes sona cinc vegades.

Campanes balancejant. Carolina (DO), Maria Teresia (MI), Sant Pere (SOL), Montserrat (LA) i Abat Oliba (Do). Cada campana branda durant 15 segons. Les dues del claustre no branden, però ho simulen.

Toc de difunts. Campanes Abat Oliba (Do), Montserrat (LA), Sant Pere (SOL) i Carolina (DO). Campanes colpejades. La seqüència es repeteix quatre vegades.

Toc de l’inici de la Salve, regina, per a les solemnitats de la Mare de Déu. Campanes Carolina (DO), Maria Teresia (MI), Sant Pere (SOL), Montserrat (LA) i Sant Pere (SOL). Campanes colpejades. La seqüència es repeteix quatre vegades.

Tritlleig. El fan les dues campanes del claustre i la segona campana major, MariaTeresia (MI). Campanes colpejades.

Toc d’ofici de diumenges i solemnitats. Branden les cinc campanes del Conjunt harmònic.

Els tocs del quarts, les hores, el d’Oració, el de l’Àngelus, el de Bateig i el de Casament no es van escoltar. Els quarts els fan les campanes Abat Oliba i Sant Pere (colpejades). Les hores les assenyala la campana Carolina (colpejada). El toc d’Oració del matí i del vespre el fa la campana gran del claustre, simulant volteig. Pel toc de l’Àngelus branden les campanes Abat Oliba i Montserrat. Pel de Bateig branden les campanes Abat Oliba, Montserrat i Sant Pere; i finalment, pel toc de Casament branden les cinc campanes del Conjunt harmònic.

Modest Moreno, en aquest acurat estudi presentat el passat diumenge en el marc de «Ripoll, Capital de la Cultura Catalana 2013», fa una exhaustiva explicació sobre com són i com sonen les campanes del Monestir de Ripoll així, com la història de cadascuna d’elles.