«Ripoll 2013 ha compartit l’homenatge a Antoni Clavé»

«Ripoll 2013 ha compartit l’homenatge a Antoni Clavé»

La galerista d’art, Dolors Junyent, ens aproxima a la figura d’Antoni Clavé

Butaca_Djunyent

Dolors Junyent,
Galerista d’art (Barcelona)
@GaleriaJunyent

En la celebració del centenari del naixement d’Antoni Clavé, volíem presentar una selecció d’obres de molta qualitat i representatives de les seves diferents etapes. Volíem dedicar-li la gran exposició que ell es mereix, i aixi ho vàrem fer. Una mostra d’aquesta exposició és aquí present, la qual cosa ens honora. Ens honora perquè quedarà dins del marc de la Capital de la Cultura Catalana, Ripoll 2013. Sabem que ell, que se sentia molt català, estaria tan satisfet com ho estem nosaltres mateixos.

A l’escrit del catàleg de l’exposició d’homenatge a Antoni Clavé, vam voler ressaltar de manera especial l’artista, el gran creador que ha dominat totes les tècniques i expressions plàstiques, com a pintor, escultor, escenògraf i gravador. No hem d’oblidar que estem parlant d’un artista de projecció internacional.

Presentant aquesta exposició a Ripoll, teníem l’oportunitat de donar a conèixer, a grans trets, l’Antoni Clavé com a ésser humà. Ho fem des de la nostra experiència viscuda personalment. La seva bonhomia es feia palesa constantment en el tracte sempre afable, exquisit i molt afectuós. Era una persona molt propera, que es feia estimar.

Davant de qualsevol consulta sobre una obra seva, quan l’informàvem de l’exposició que li teníem programada o, senzillament, quan ens interessàvem per ell, sempre responia amb paraules d’estima.

Parlàvem de tot i tenia molt interès pel que passava a Catalunya. L’any 1984, en ser-li atorgada la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya, va manifestar que volia que el nostre país tingués una col·lecció representativa de la seva obra. Va fer unes donacions molt importants a la Generalitat: un fons d’obra gràfica i unes peces originals de gran format que qualsevol museu desitjaria de poder tenir i que es poden visitar a les sales Antoni Clavé de la Generalitat.

Els catalans sempre li hem d’estar agraïts, no només per la seva generositat envers Catalunya, sinó també pels referents que trobem a les seves creacions: va reivindicar les nostres llibertats amb el clam «Volem l’Estatut!», va fer «Homenatges a Gaudí», i altres peces dedicades al Parc Güell, d’una magnificència extraordinària. Aquests quadres formen part de la seva donació.

També li fem palès el nostre agraïment per la deferència i afecte que sempre va tenir per nosaltres. Haver-lo conegut personalment ha sigut un dels grans privilegis que m’ha aportat la meva professió, ja que com a artista era i és genial, i com a persona, excepcional.