Ripoll recupera els Jocs Florals amb el Premi Literari Abat Oliba

Ripoll recupera els Jocs Florals amb el Premi Literari Abat Oliba

Quan es compleixen seixanta anys de la darrera edició del Jocs Florals, i amb motiu de la celebració de la Capitalitat de la Cultura Catalana, Ripoll ha decidit recuperar-los; ara bé, sota un nou format: el Premi Literari Abat Oliba, en prosa i poesia.

D’origen medieval inconcret, els Jocs Florals arriben als nostres dies després de restaurar-se l’any 1859, en plena Renaixença. A Ripoll es van celebrar fins a mitjans dels anys cinquanta del segle passat. La Comissió organitzadora de Ripoll 2013 aposta per recuperar-los i mantenir-los amb el nom de Premi Literari Abat Oliba, en record i homenatge a un dels personatges més il·lustres de casa nostra, així com amb la voluntat d’augmentar la implicació cultural i lingüística, i promoure el gust per la lectura i l’escriptura. De fet, l’Abat Oliba, va liderar la captació, còpia, difusió i conservació de manuscrits al segle XI en el monestir de Ripoll, aconseguint que aquest fos un dels focus culturals més importants de l’Europa medieval.

El veredicte del Premi es farà públic el 26 d’octubre, coincidint amb el cap de setmana més proper a la mort de l’Abat (30 d’octubre del 1046). Hi haurà dues modalitats: prosa i poesia, amb un únic premi cadascuna, on es reconeixerà la capacitat creativa de cada autor, que rebrà un obsequi simbòlic especial pel certamen i 10 exemplars de la seva obra publicada. Els manuscrits s’han de presentar per quintuplicat, entre l’1 de juny i el 16 d’agost de 2013, a l’Ajuntament de Ripoll.

Consulta aquí les bases de la convocatòria.