«Va d’Art»: L’art com a via d’integració

Projecte Va d'Art

L’Escola d’Educació Especial Ramon Suriñach de Ripoll, dins del Programa de la Unió Europea Comenius, ha desenvolupat una interessant inciativa de treball cooperatiu entre 6 escoles europees a través del projecte «Va d’Art», que ofereix als alumnes amb discapacitat una nova experiència emocional facilitant-ne la inclusió social.

«Va d’Art» és un projecte basat en l’expressió plàstica, l’art i la creativitat que potencia l’expressió i la comunicació de l’alumne, a l’hora que genera noves experiències que poden ajudar-lo a reconduir actituds i vivències negatives acumulades.

Amb aquest projecte es vol millorar l’autoestima de l’alumne i donar‐li protagonisme. Des de l’Escola Ramon Suriñach destaquen que el projecte denota una clara voluntat d’implicació de la comunitat educativa, el municipi de Ripoll i la comarca del Ripollès, sensibilitzant vers una nova manera d’entendre la diferència i acceptant-la com un bé, i afavorint la inclusió social dels discapacitats.

En aquesta edició del «Va d’Art», s’ha treballat l’escultura i el reciclatge de l’objecte sonor i han participat en el projecte els següents artistes:

ELS LUTHIERS DRAPAIRES: «La màquina de l’amor» (Instal·lació sonora amb material electrònic reciclat).

FRANCESC MORERA: «El castell dels somnis» (Instal·lació, joc, laberint, estructura que dóna cos a «La màquina de l’amor»).

EUDALD ALABAU: ««La Simfonia descongelada» (Instal·lació sonora amb gel).

JOAN PUEYO: «Tots» (Vídeo‐Art , autobiografies).

ALÍCIA CASADESSÚS: «Aula de vida» (Intervenció artística en una aula de l’escola per la millora emocional dels alumnes).

ISIDRO LÓPEZ‐APARICIO: «La cabina de la nau» (Creació d’un espai d’introspecció i recolliment on les dimensions perden realitat i els estímuls sensorials hi afloren).

KLAUS SPEIS: «Xiulets que van i vénen» (Gronxadors sonors).

ANNA SANZ: «Sabateao» (Reconvertir les sabates velles en objectes sonors amb materials reciclats).

ANDREU UBACH: «Xirculòfon» (escultura Va d’Art ‐ Comenius).